شرکت ایسوس محصولات متنوعی برای گیمرها در حوزهی لپتاپ ارائه کرده اما لپتاپ TUF Gaming F15 یکی از خاصترین لپتاپهای میانردهی موجود در سطح بازار به شمار میرود. در این نقد و بررسی ضمن تشریح مشخصات فنی دستگاه، دربارهی علت خاص بودن این لپتاپ ایسوس هم صحبت میکنیم.
میانرده بودنِ یک لپتاپ به این معنا نیست که محصول مورد نظر از رده خارج شده است. لپتاپ TUF Gaming F15 از شرکت ایسوس ثابت کرده که باید چنین لپتاپهای میانردهای را هم تحویل گرفت. این محصول به پردازندهی نسل دوازدهم شرکت اینتل یعنی Core i7-12700H و همچنین آخرین کارت گرافیک شرکت اینتل یعنی GeForce RTX 3060 مجهز شده است. این لپتاپ شاید میانرده باشد اما با قیمت ۱۵۰۰ دلاری که دارد، در اجرای بازیهای ویدیویی با کیفیت 1080p سر خم نمیکند. البته، قدرتنمایی این محصول ایسوس در بازیهای ویدیویی به این معنا نیست که این دستگاه هیچ ایرادی ندارد.
لپتاپ ایسوس TUF Gaming F15 یکی از بهترین انتخابها در بین محصولات میانرده به شمار میرود. جدا از عملکرد دستگاه در مبحث بازیهای ویدیویی، این دستگاه توانمندی بالایی در انجام کارهای تولید محتوا با نرمافزارهای سنگین مثل ادوبی پریمیر پرو و فتوشاپ از خود نشان میدهد. بنابراین، از همین ابتدا باید گفت که با یکی از بهترین لپتاپهای گیمینگ در دامنهی قیمت ۱۵۰۰ دلار طرف حساب هستیم.

مشخصات فنی لپتاپ TUF Gaming F15
پردازنده | Intel Core i7-12700H |
گرافیک | NVIDIA GeForce RTX 3060 6GB GDDR6,1605 MHz Boost Clock, 140 W Max Graphics Power |
حافظه | 16GB DDR5 4800MHz |
فضای ذخیرهسازی | 1TB PCIe NVMe SSD |
صفحه نمایش | 15.6-inch, 1920 x 1080, 300Hz, IPS |
شبکههای ارتباطی | Wi-Fi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.2 |
پورتها |
|
دوربین | 720p webcam |
آداپتور برق | 240W |
باتری | 90 Whr |
سیستم عامل | Windows 11 Home |
وزن | ۲ کیلوگرم |

طراحی TUF Gaming F15
لپتاپ TUF Gaming F15 به رنگ خاکستری تیره عرضه میشود و رنگ خاصی که دستگاه دارد، به شیک بودن آن افزوده است. نوارههای اطراف صفحه نمایش لپتاپ تا جایی که ممکن بود نازک طراحی شده است. به همین خاطر، باید طراحی این لپتاپ را تحسین کرد. از طرفی، آرم و لوگوی TUF در بخش مرکزی پشت لپتاپ حک شده و زیبایی بسیار زیادی را به لپتاپ بخشیده است.
هنگامی که شما صفحهی لپتاپ را باز میکنید، یک بریدگی در بخش بالای صفحه نمایش مشاهده خواهید کرد که جایگاه وبکم با وضوح تصویر 720p است. در سمت چپ لپتاپ، یک پورت برای آداپتور برق، یک پورت Ethernet، یک پورت HDMI 2.0، یک پورت USB 3.2 Type-A، یک جک ۳.۵ میلیمتری، یک پورت USB 3.2 Type-C و یک پورت تاندربولت ۴ وجود دارد. در سمت راست دستگاه تنها یک پورت USB 3.2 Type-A قرار گرفته است.
لپتاپ TUF Gaming F15 ابعادی به اندازهای 13.94×9.88×0.78 و وزنی معادل ۲ کیلوگرم دارد. رقیبهای تقریبا همتراز این مدل لپتاپ نظیر ایسر نیترو ۵ با وزن سنگینتر و لپتاپ Alienware x14 R1 با وزن کمی سبکتر در سطح بازار موجود هستند. با این حال، از لحاظ ابعاد و وزن میتوان لپتاپ Pulse GL66 از شرکت MSI را یک رقیب سر سخت برای لپتاپ TUF Gaming F15 قلمداد کرد.
عملکرد گرافیک و بازیهای ویدیویی روی لپتاپ TUF Gaming F15
از آنجایی که مدلهای مختلفی به اسم TUF Gaming F15 به طور متعدد شخصیسازی شده (کاستوم شده) در سطح بازار وجود دارد، در این بررسی به سراغ مدلی رفتهایم که شامل پردازندهی Core i7-12700H و کارت گرافیک RTX 3060 است. پردازندهی گرافیکی دستگاه حاوی ظرفیت ۶ گیگابایت GDDR6 و حداکثر قدرت گرافیکی ۱۴۰ وات است. به خاطر وجود چنین مشخصات فنی در لپتاپ TUF Gaming F15 است که این دستگاه میتواند در بحث گیمینگ رقبای خود را با قدرت کنار بزند. محصولات همتراز این لپتاپ، ایسر نیترو ۵ (۲۰۲۲) و Alienware x14 به ترتیب دارای کارت گرافیک RTX 3050 (4 GB, DDR6) و 3060 (8 GB, DDR5) است.
در هنگام تجربهی بازی Hitman 3 با تنظیمات Ultra و کیفیت 1080p همه چیز به طور روان با نرخ پایدار ۵۴ فریم بر ثانیه اجرا شد. در هنگام تجربهی بازی Control با تنظیمات High و کیفیت 1080p هم زمانی که تنظیمات مربوط به RTX در سطح زیاد قرار گرفت، از گزینهی DLSS استفاده شد تا وضوح تصویر به 720p کم شود. این تنظیمات موجب شده تا گیم پلی بازی با نرخ فریم ۵۶ به طور روان با بهرهبرداری ۹۹٪ از قدرت کارت گرافیک اجرا شود. بدون DLSS، بازی Control به نرخ فریم ۳۰ افت پیدا میکند.

در بنچمارک مربوط به بازی Shadow of the Tomb Raider با بالاترین کیفیت، لپتاپ TUF Gaming F15 توانسته با نرخ فریم پایدار ۷۴ اجرا شود. این موضوع در حالی است که لپتاپ MSI Pulse GL66 نرخ فریم ۶۸ و لپتاپ Alienware x14 R1 نرخ فریم ۶۲ و در نهایت لپتاپ ایسر نیترو ۵ نرخ فریم ۵۲ را کسب کردهاند.
در جریان بنچمارکها برای بازی GTA V، لپتاپ TUF Gaming F15 توانسته نرخ فریم فوقالعادهی ۹۰ را کسب کند. این موضوع در حالی است که سایر رقبای این محصول نرخ فریم پایینتری را داشتهاند. در اجرای بازی Borderlands 3 هم لپتاپ TUF Gaming F15 موفق شده نرخ فریم بسیار عالی ۶۵ را در بالاترین تنظیمات ممکن به دنبال داشته باشد. سایر لپتاپها به زحمت توانسته بودند نرخ فریم ۵۰ را کسب کنند.
در جریان اجرای بنچمارک بازی Red Dead Redemption 2 با کیفیت متوسط و وضوح تصویر 1080p، لپتاپ TUF Gaming F15 توانسته ۵۹ فریم را در اکثر فریمها کسب کند که باز هم عدد به نسبت بالاتری در مقایسه با سایر لپتاپهای این بررسی محسوب میشود. قدرتنماییهای این دستگاه ایسوس به همین بازیها ختم نمیشود. اجرای بازی Metro Exodus در تنظیمات RTX موجب شده تا نرخ فریم ۶۷.۸۵ در دستگاه TUF Gaming F15 مشاهده شود. دمای پردازنده مرکزی و گرافیکی تقریبا مشابه به هم (۷۸.۷ درجه سانتیگراد) گزارش شده است.
صفحه نمایش TUF Gaming F15
این لپتاپ دارای یک صفحه نمایش ۱۵ اینچ فول اچیدی با ابعاد 1920x1080p و نسبت تصویر ۱۶:۹ است که نرخ تازهسازی ۳۰۰ هرتزی دارد. این مشخصات برای تجربهی عالی بازیهای ویدیویی کمی تو ذوق میزند و شما برای تجربهی به مراتب بهتر از لحاظ صفحه نمایش باید هزینهی بیشتری را برای خرید یک لپتاپ ایسوس قدرتمند پرداخت کنید. با این حال، لپتاپِ محل بحث این بررسی میتواند از پس پردازش تصاویر و ویدیوها با کیفیت معقول بر بیاید.
کیفیت تصاویر و دقت رنگ در صفحه نمایش این لپتاپ بسیار خوب است. شفافیت ۳۲۴ نیت صفحه نمایش موجب شده تا تماشای فیلم و سریال بهواسطهی این لپتاپ، تجربهی جذاب و لذتبخشی برای کاربر به دنبال داشته باشد. تنها رقیب برای صفحه نمایش محصول ایسوس، لپتاپ Alienware x14 R1 است که با کمک از شفافیت ۳۷۷ نیت میتواند تصویر شفافتری را خلق کند.

با اینکه کیفیت صفحه نمایش محصول ایسوس خوب به نظر میرسد، در بازیهایی مثل Control میتوان تصاویر را در محیطهای روشنتر، با حالت بیروح رویت کرد. رنگها در برخی موقعیتها به شدت پر رنگ به چشم نمیآیند و صفحه نمایش لپتاپ صرفا در نمایش محیطهای تاریک بینظیر و بدون نقص عمل میکند. تکنولوژی HDR هم نمیتواند این نقص را به طور کامل برطرف کند، هر چند میتوان بهبودهایی را با کمک HDR رویت کرد.
کیبورد و تاچپد TUF Gaming F15
لپتاپ ایسوس یک کیبورد کاملا مجهز با یک نامبر پد فوقالعاده را داراست. در بخش بالای کیبورد هم دکمههایی برای تنظیم حجم صدا، میزان نور صفحه و سایر موارد تعبیه شده تا بتوان در ترکیب با دکمهی Fn خیلی سریع برخی از تنظیمات را در لپتاپ انجام داد.
تایپ کردن با کیبورد این لپتاپ میانرده به شدت حس خوبی دارد. اگر به دنبال داشتن یک لپتاپ با نور پسزمینهی کیبورد هستید، خیالتان راحت که کیبورد این دستگاه هم نور پسزمینه دارد. دکمههای WASD هم روی این دستگاه با شکل و شمایل جالبی نصب شده که برای گیمرها به شدت سودمند خواهد بود. با وجود اینکه کیبورد دستگاه عملکرد و طراحی خوبی دارد، ترکپد لپتاپ چندان جالب نیست. ترکپد دستگاه ابعاد 4×2 اینچ داشته و به دلیل کوچک بودن این بخش، کار کردن با آن کمی دردسرساز و بد قلق به نظر میرسد.
اسپیکر و کیفیت صدا
با وجود اینکه لپتاپ TUF Gaming F15 قابلیت دالبی اتموس دارد، اسپیکر دوگانهی دستگاه صرفا قابل قبول دانسته میشود. انتظار میرفت در داخل این دستگاه، اسپیکر قدرتمندی تعبیه شود اما در نهایت امر، تنها یک اسپیکر بالای کیبورد و دیگری در حاشیهی پایین صفحه نمایش مخفی شده است. وقتی کاربر در نزدیکی لپتاپ نشسته باشد، به خوبی صدای اسپیکرها را میشنود اما اگر قرار باشد که کاربر با فاصله با لپتاپ مشغول به کار شود، شاید کیفیت صدای اسپیکرها چندان مناسب نباشد. از طرفی دیگر، شنیدن موسیقی با لپتاپ هم چندان حس برتری نسبت به سایر رقبای این لپتاپ برای کاربر به همراه نخواهد داشت.
جمع بندی
لپتاپ ایسوس TUF Gaming F15 مدل FX507ZV4، با سختافزار قابلقبولی که دارد، میتواند بسیاری از بازیهای جدید AAA را با تنظیمات گرافیکی متوسط و بالا، با نرخ ۴۰ تا ۶۰ فریم بر ثانیه اجرا کند. ایسوس از گرافیک ۱۴۰ واتی (۱۱۵ وات + ۲۵ وات Dynamic Boost) انویدیا RTX 4060 در این مدل استفاده کرده است که در میان گرافیکهای لپتاپی، میانردهای توانمند محسوب میشود.
صفحهنمایش ۱۵٫۶ اینچیِ TUF Gaming F15 با پوشش ۱۰۰ درصدی فضای رنگی sRGB، میتواند تجربهی بصری کاربران را هنگام بازی کردن بهبود بخشد. نرخ نوسازی ۱۴۴ هرتزی و وضوح FHD نیز به نمایش محتوای باکیفیت و اسکرول نرم در صفحات کمک زیادی میکنند. لپتاپ ایسوس از فناوری G-SYNC انویدیا نیز پشتیبانی میکند تا حین بازی کردن، مشکل پارگی تصویر به حداقل برسد.

استفاده از پردازندهی قدرتمند Core i7-12700H اینتل، لپتاپ ایسوس را علاوهبر بازی کردن، برای مقاصد دیگری مانند ویرایش ویدیو و اجرای نرمافزارهای مهندسی، به گزینهی ارزشمندی تبدیل میکند. پردازندهی یادشده از ۱۴ هسته و ۲۰ ترد و گرافیک یکپارچهی اینتل Iris Xe Graphics برای پردازش وظایف سبک بهره میبرد. ۱۶ گیگابایت رم DDR5-4800 و ۵۱۲ گیگابایت SSD نیز مکمل سختافزار این مدل هستند.
استفاده از TUF Gaming F15 در حالت باتری، بهدلیل استفاده از سختافزار قدرتمند، چندان طولانی نخواهد بود، اما باز هم برای استفادههای سبک چند ساعته کارتان را راه میاندازد. لپتاپ ایسوس برای اتصال راحتتر و سریعتر به مانیتورهای امروزی، به پورتهای HDMI 2.1 و USB تایپ C با پشتیبانی از دیسپلیپورت، Power Delivery مجهز شده است.