بررسی آیفون ۱۶ پرو مکس
کمرا کنترل: اجازه دهید تا بررسی آیفون ۱۶ پرو مکس را از بخشی شروع کنیم که بیشترین تغییر را داشته است: دوربین یا بهتر بگویم، دکمهی دوربین.
در شرایطی که گفته میشد اپل روی حذف دکمههای فیزیکی آیفون کار میکند، امسال در کمال تعجب، دکمهی دیگری به خانوادهی آیفون ۱۶ اضافه شد؛ هرچند که اپل اصرار دارد به آن Camera Control بگوییم. متأسفانه کمرا کنترل هم از نظر پیادهسازی، هم از نظر قابلیتها، خام و ناقص است؛ در ادامه توضیح میدهم. بهرسم همیشگی اپل، کمرا کنترل در پسِ ظاهر سادهاش، مهندسی پیچیدهای دارد. سطح کمرا کنترل از جنس یاقوت کبود است و دورتادورش را حلقهای از جنس فولاد ضدزنگ همرنگ بدنه فرا گرفته؛ زیر این سطح هم حسگر دقیق تشخیص نیرو با بازخورد هپتیکی بههمراه حسگر لمسی قرار دارد تا کمرا کنترل هم بتواند شاتر دوربینهای DSLR را شبیهسازی کند، هم سوایپ انگشت روی سطح دکمه را تشخیص دهد.

ا کمرا کنترل میتوانید عکس بگیرید، فیلمبرداری کنید یا پارامترهای دوربین را تغییر دهید؛ بدینترتیب که با یکبار فشردن دکمه، اپلیکیشن دوربین اجرا میشود، حال اگر دکمه را یکبار دیگر فشار دهید، عکس گرفته میشود و اگر آن را نگه دارید، فیلمبرداری شروع میشود و بهمحض بلند کردن انگشت هم فیلمبرداری متوقف میشود.در محیط دوربین اگر بدون بلند کردن انگشت، دوبار دکمه را آرام، فشار دهید، پارامترهای عکاسی ظاهر میشود، با سوایپ روی سطح دکمه هم میتوانید بین گزینهها جابهجا شوید، با یک فشار آرام دیگر نیز وارد تنظیمات پارامتر دلخواه میشوید. در میان پارامترهای عکاسی به نوردهی، عمق میدان، بزرگنمایی، جابهجایی بین دوربینها، Style و Tone در دسترس قرار دارند که راجعبه دو مورد آخر در ادامه بیشتر صحبت میکنیم.یکی از مشکلات کمرا کنترل، به سِفتبودن دکمهی آن بازمیگردد؛ برای همین، هنگام عکاسی با این دکمه، گوشی تکان میخورد؛ موضوعی که ممکن است در نهایت به محو افتادن جزئیات عکسها در تاریکی بینجامد.گذشته از سِفتی دکمه، محل قرارگیری Camera Control نیز بهنظر من چندان بهینه نیست؛ هنگام استفاده از گوشی در حالت پرتره، بهویژه با مدل پرو مکس، به احتمال زیاد به مشکل میخورید و باید از هر دو دستتان کمک بگیرید؛ اگر هم از گوشی با دست چپتان استفاده میکنید، گاهی ممکن است انگشتانتان دکمه را فشار دهند و عملکرد گوشی را مختل کنند.
iOS 18؛ هوش مصنوعی بهسبک اپل

اپل با بهروزرسانی iOS 18.2، قابلیتی را به کمرا کنترل اضافه کرد که بهموجب آن کاربر میتواند درستمانند دوربینهای حرفهای و گوشیهای اکسپریا، با نصفهفشار دادن دکمه، روی سوژه فوکوس کند و با فشردن کامل نیز عکس را ثبت کند.
در بهروزرسانی iOS 18.2، کاربران خانوادهی آیفون ۱۶ با کمرا کنترل به قابلیتی موسوم به Visual Intelligence با عملکردی مشابه گوگللنز و Circle to Search دسترسی دارد؛ بدینترتیب که با فشردن طولانی کمرا کنترل میتوان سوژهی موجود در قاب دوربین را جستوجو کرد یا دربارهی آن سؤال پرسید.
هوش مصنوعی اپل شاید حرف تازهای برای گفتن نداشته باشد؛ مثلا بسیاری از قابلیتهای آن مثل مولد تصویر ایمج پلیگراند، ایمج واند، پاککن کلینآپ و ابزارهای بازنویسی متن را قبلا در گوشیهای پیکسل و گلکسی دیده بودیم و اینجا هم با تجربهای کموبیش یکسان روبهرو هستیم؛ اما ابزارهای مولد تصویر اپل زیباتر از گوگل و سامسونگ پیادهسازی شدهاند و انعطافپذیری بیشتری در خلق تصاویر هوش مصنوعی دارند.
کار با ایمج پلیگراند بهشدت ساده است و نتایج معمولا به چیزی که در ذهن دارید، نزدیک هستند. قابلیت جنموجی هم که اجازه میدهد ایموجیهای دلخواهتان را با چند کلمه تولید کنید و در آیمسیج برای دوستانتان بفرستید، در عینحال که ابتکار اپل است، شاید کاربردیترین و سرگرمکنندهترین ابزار هوش مصنوعیای باشد که تا بهحال در گوشی هوشمند تجربه کردهایم.

دوربین آیفون ۱۶ پرومکس
اپل با آیفون ۱۵ سیاستی را پیش گرفت که برای عامهی مردم چندان خوشایند نبود؛ بهطور خلاصه، آیفون برای بهرهگیری از تمام ظرفیتهای موتور پُرقدرت Photonic Engine با هدف حفظ جزئیات سایهها و هایلایتها، کمی در پیادهسازی HDR زیادهروی میکند تا جایی که رنگها و سایهها، قدرت خود را از دست میدهند و حس دراماتیک قبلی را ندارند.
خبر بد اینکه آیفون ۱۶ پرو مکس از همان سیاست قبلی اپل پیروی میکند و بهاصطلاح، سایهها را کمقوت ثبت میکند؛ اما خبر خوب اینکه حالا با نسخهی تکاملیافتهی Photographic Styles میتوانید جانی تازه به سایهها و رنگها ببخشید. با نسخهی جدید فتوگرافیکاستایلز امکان تغییر نوع پردازش رنگ پوست و سایهها را دارید، حتی بعد از ثبت عکسها هم میتوانید استایل عکاسی را تغییر دهید.
اپل از لنز 48MP به عنوان دوربین اصلی آیفون 16 پرو مکس استفاده کرده که به صورت پیشفرض عکسها رو با کیفیت 24 مگاپیکسلی میگیره مگر اینکه خودتون تنظیماتشو تغییر بدید و به 48MP برسونید. جنس تصاویری که با این دوربین میگیرید تغییر کرده؛ HDR عکسها با اون چیزی که توی نسل 15 بود فرق میکنه. اون گرمایی که توی عکسهای آیفونهای قبلی وجود داشت، در دوربین اصلی این گوشی تفاوت کرده.
به زبان سادهتر، جنس عکسها فرق کرده یعنی شما یه ارتقاء عجیب و غریب توی عکاسی با آیفون 16 پرو مکس نمیبینی. جنس تصویریه که عوض شده، همهچیز شارپ (تیز) تره، نویزها کمتره و دستکاری نرمافزاری رو به صورت اغراقآمیز توی عکسها میبینید. احتمالاً بعد از خرید این گوشی و عکاسی باهاش با این صحنه مواجه میشید: عکسی که گرفتید در لحظه اول پر از نویز و مشکلات نور و رنگه اما 2 ثانیه بعدش، AI به صورت خودکار میاد و همهچیزو درست میکنه و میبینید همهچی عالی شده.
عکسهایی که با این لنز 48 مگاپیکسلی میگیرید بخاطر دستکاریهای AI خیلی شبیه به عکسهای پرچمدارهای سامسونگ و شیائومی شده و دیگه اون حس خاص بودن عکس با اپل رو نداره. جنس تصویر عوض شده. به طور کلی عکاسی باهاش لذتبخشه و حالتها و فیلترهای جذابی برای عکاسی در اختیارتون قرار میده.
در مورد فیلمبرداری با این لنز باید گفت، بهترین و بالاترین کیفیت رو بین تموم گوشیهای پرچمدار داره. این لنز برای فیلمبرداری 4K با نرخ 60 فریم بر ثانیه کیفیت فوقالعادهای داره و به لطف لرزشگیرها و اصلاحات هوش مصنوعی، میتونید فیلمهای بینقصی باهاش بگیرید. فیلمها شارپ، رنگها طبیعی و زنده، بدون لرزشهای آزاردهنده و 4 تا میکروفن باعث میشن فیلمهایی که با این دوربین میگیرید، بینظیر باشن. مخصوصاً که میتونید تنظیمات صدای محیط رو تغییر بدید و کاری کنید که نویزهای محیط کمتر در فیلمی که میگیرید شنیده بشه.

دوربین اولترا واید
سنسور اولترا واید 48 مگاپیکسله و عکسهایی که با این دوربین میگیرید فوقالعادهست. این برای اولین باره که اپل در آیفونها از لنز 48 مگاپیکسلی برای عکاسی فوق عریض استفاده کرده و همین جذابیتهای آیفون 16 پرو مکس رو بیشتر میکنه. این دوربین به قابلیت PDAF مجهز شده و میتونه به طور خودکار روی سوژه اصلی فوکوس کنه.
دوربین تله فوتو
این دوربین همون 12 مگاپیکسلی نسل قبلیه اما به لطف هوش مصنوعی، حالا میتونه عکسهای تمیزتری بگیره. لنز تله فوتو میتونه زوم 5 برابری در اختیارتون قرار بده که هم برای عکاسی و هم برای فیلمبرداری به کار میاد. کیفیت عکسها در حد قابل قبولیه و نویزها با استفاده از نرمافزار کمتر شدن.
دوربین سلفی
لنز 12 مگاپیکسلی ارتقاء یافته روی این گوشی قرار داده شده و باید گفت عکسهای بهتری نسبت به نسلهای قبلی میگیره. سنسورهای تشخیص عمق و بیومتریک هم کنار این لنز قرار داده شده تا عکسهای پرترهای که میگیرید حرفهای تر بشن. با این لنز 12 مگاپیکسلی هم میتونید فیلمهای 4K تا نرخ 60 فریم بر ثانیه بگیرید و تا حدودی لرزشهای فیلم رو حذف میکنه.
اون مشکلی که در عکس و فیلمهای دوربینهای نسل قبلی اپل بود دیگه در این دوربینها وجود نداره. قبلاً وقتی توی یه محیط با نورهای رنگی متعدد عکاسی یا فیلمبرداری میکردی میدیدید که صورتتون زرد شده یا بنفش شده اما حالا در دوربینهای آیفون 16 پرو مکس قابلیتهای تنظیم نور و رنگ و کنتراست ویژهای قرار داده شده که میتونید در لحظه تنظیمات رو تغییر بدید و به بهترین حالت برسید.
بررسی سختافزار آیفون 16 پرو مکس
از تراشه فوق قدرتمند A18 Pro برای این گوشی پرچمدار استفاده شده. هرچقدر که A17 Pro روزهای اول مزخرف بود و باگ داشت، A18 Pro عالیه. یعنی برای بازی کردن خیلی روان و سریعه و میتونید بازیهای کنسول رو با آیفون 16 پرو مکس اجرا کنید و یه دسته PS5 هم بهش وصل کنید و ازش لذت ببرید. شاید بگید این قابلیت روی گوشیهای دیگه هم وجود داره اما باید بدونید که این پردازنده جدید اپل واقعاً محشره و برای گیمرها میتونه معجزه کنه.

از نظر امتیازهای بنچمارک، پردازنده این گوشی از پردازنده S24 Ultra سامسونگ با اختلاف بالاتره. از نظر عملکرد هم بدون نقص کار میکنه و سیستم خنک کنندهای که اپل برای این گوشی در نظر گرفته، کارشو به درستی انجام میده. در واقع حین بازی کردن حس میکنید که گوشی داره سعی میکنه خیلی داغ نشه و افت عملکرد نداشته باشه. به نظر ما، A18 Pro رو باید پادشاه پردازندههای حال حاضر دنیا لقب داد و هر کاری بگی از پسش بر میاد!
سیستم عامل و رابط کاربری
این گوشی با iOS 18 معرفی شده و تا وقتی که به iOS 18.1 آپدیتش نکنید، خبری از قابلیتهای AI نیست. بنابراین وقتی گوشی رو میخرید، خیلی از قابلیتهای هوش مصنوعی که اپل در مراسم رونمایی از آیفون 16 پرو مکس تعریفشونو کرده بود رو نمیبینید تا زمانی که سیستم عاملشو آپدیت کنید. در مجموع میشه گفت در زمینه رابط کاربری و سخت افزار میشه گفت عالی، بینقص، کاربردی و دقیق ساخته شده و واقعاً یکی از بهترینهای دنیاست..
اسپیکر
دو تا اسپیکر تمیز و عالی برای این گوشی در نظر گرفته شده تا صدای استریو تولید کنه. وقتی ولوم رو بالا میبرید تفکیک صداهای زیر و بم خیلی خوب انجام میشه و حس میکنید وسط کنسرت نشستید. حجم صدا در حالت حداکثر خیلی خوبه و تداخل فرکانسی به هیچ وجه حس نمیشه. به طور کلی میشه گفت از نظر اسپیکر نمیشه به این گوشی ایرادی گرفت.
جمع بندی و ارزش خرید آیفون 16 پرومکس
حس خودمونو به زبان خیلی ساده درباره آیفون 16 پرو مکس بخوایم بگیم اینه که این گوشی هیچ فرقی با آیفون 15 پرو مکس، 14 پرو مکس و حتی با 13 پرو مکس نداره! این گوشی اصلاً چیزی نیست که هیجانانگیز باشه یا هیجانزدهتون بکنه. اینم یه آیفونه مثل آیفونهای سالهای قبله و فقط یه سری ارتقاها در زمینه رابط کاربری، سختافزار و قابلیتهای AI داشته، صفحه نمایشش بزرگتر و بهینهتر شده، سیستم خنک کنندهش بهتر کار میکنه و باتری شارژدهی بهتر و بیشتری داره اما خالی از نقص هم نیست. مثلاً دکمه Camera Control با وجود تبلیغات زیادی که روی قابلیتهاش شده بود، عملاً یه چیز بیمصرفه و خیلی به کارتون نمیاد.
حالا باید به این سوال پاسخ بدیم که آیفون 16 پرو مکس ارزش خرید داره یا نه؟ اگه آیفون 15 پرو مکس دارید، نه! مگر اینکه پولدار باشید و بخواید آخرین مدل آیفون دستتون باشه. اگه آیفون 14 پرو مکس دارید هم بازم ارزش ارتقاء نداره. و اگه 13 پرو مکس دارید، چون اون گوشی رجیستر شده و آنتن داره، بازم خیلی منطقی نیست آیفون 16 پرو مکسی رو بخرید که رجیستر نمیشه. اما اگه آیفون 13 به پایینتر دارید، ارزش داره که آیفون 16 پرو مکس رو بخرید.